Jdi na obsah Jdi na menu

Klubova vystava Urmince

Sme ludia a chyby robime ... a ako je to vlastne s chovom riadenym...

Na vystavu sme povodne neplanovali ist, no pre potesenia nasho Enrica sme sa rozhodli prihlasit do triedy cestnej nasho MJch. Ch. Don' t Worry Be Happy My Smiley a Jch., Ch. Xenu Andrax Gold a Enrico sa uz dlho tesil na to, ze sa predvedie v ''sutazi'' dieta a pes :)

V triede cestnej mali byt obaja sami podla udajov uvedenych v katalogu. Na moje prekvapenie sa v triede so Smajlim objavil dalsi pes, ktory nebol nikde uvedeny. Samozrejme moj udiv bol viditelny, mali sme byt v triede reprezentacnej predsa sami. Na nase namietky sa ozvala zapisovatelka so slovami ''shut up'', aby sme boli ticho a gestom, ktore je hodne simpanza.... Reakcie zo strany usporiadatela boli pre mna absolutne zarazajuce. Nie,neslo nam o nic, bola to predsa trieda cestna, no taketo  spravanie je neakceptovatelne. Ide mi o dodrziavanie pravidiel, standardu a celkovo o plemeno ako take.  Bohuzial sa opat dokazalo, ze ak sa chce, tak aj porusenie vystavnych pravidiel je v poriadku. Rovnako sms , ktora prisla v zapati ako sme opustili vystavny areal ma utvrdila v tom, ze neznalost vystavnych pravidiel je opat v poriadku. Zavereciek sme sa nezucastnili a zvazujem, ci to cele ma vobec zmysel. Mam na mysli bonitacie, ktore mi poslednu dobu pridu ako fraska - pretoze sa celkovo opomina standard plemena, typicke znaky pre plemeno a rovnako subjektivny je nazor jedneho bonitujuceho Naco sa robi toto divadlo? Aby klub ziskal 15 eur za zbonitovaneho psa? Dalsou vecou je druh chovu- pise sa riadeny. Moja otazka znie- Kto ho riadi? Klub? HPCH?  Kam klub smeruje plemeno - ak je teda chov riadeny? Akym sposobom ho riadi? V podstate si myslim, ze je doba volneho chovu s tym, ze poradca chovu vyplna povolenky a potvrdzuje prihlasky vrhov. To je cele riadenie chovu - v podstate administrativa. Tomu ja nehovorim riadeny chov. Riadi si a zodpoveda za neho vyhradne len a len chovatel a preco ma klub niest zodpovednost za jeho rozhodnutia? Standard je len jeden a cielom chovatela by malo byt priblizit sa mu. Ked sa opomenu pravidla tu - tam, vznika mi z toho chov volny a to zas nesie so sebou otazku potreby bonitacie.  Ano, z bonitacii je vynos pre klub, da sa za peniazky urobit krasna vystava, pozvat rozhodcu specialistu ktory neposudzuje v trimestri 3x za sebou rovnake plemeno v 2 krajinach vzdialenych od seba len hranicnou ciarou, gulasik , obcerstvenie ... Ludia sa daju pritiahnut rozne, ja som za to, aby sa bonitacie uplne vypustili a ak ide klubu o peniaze zaplatil sa teda adekvatny prispevok za chovneho jedinca. Bude to lahsie a nestresujuce pre psov a aj vystavovatelov ci to prejde.... :)

Spat k organizacii. Je pravda, ze ludi ochotnych podujat sa organizovat akciu je zufalo malo. Nie kazdy si na trufa, nie kazdy na to ma.  Na malych chybach sa clovek uci- a tato chyba sa tu stala. Treba ju akceptovat a nie sa vyhovarat.  Nie som clenom jedneho klubu, nie som na svjojej prvej vystave,  no nestalo sa aby sa psy prihlasovali priamo na vystave / skor sa mi stalo, ze som zaplatila a poslala prihlasku v riadnom termine uzavierky, cestovala 600 km, aby mi na vystave organizator povedal, ze mojho psa nemozem vystavit pretoze nie je v katalogu. Vratili mi vystavny poplatok a ja som mohla otocit auto a ist domov - ale take su pravidla... /, aby sa personal kruhu ozyval akymkolvek hrubym sposobom / niekto sa moze skolit ako odborny personal a aj tak mu to bude k nicomu/, aby organizator  vyhovorkami na mieste ospravedlnoval svoju chybu a nakoniec alibisticky urobi ospravedlnujuci krok na socialnej sieti....  :) BIG LIKE Katka!!! :)

Na buducej klubovke Klubu Chovatelov Civav a Papillonov budeme chybat. Je presne v tom termine, kedy sme my s nasimi psami na Svetovej vystave v Milane.... Vela stastia vsetkym a hlavne sa tesim na stretnutie so slovenskymi civavarmi v Taliansku!

PRIKLADAM LINK NA VYSTAVNY PORIADOK PRE POUCENIE DO BUDUCNA /vystavovatelov aj organizatorov/

http://www.skj.sk/documents/vystavny_poriadok_skj_2013.pdf

ps: - na vystave sa nesmie zucastnit pes, ktory nie je uvedeny v katalogu

      - organizator nema pravo odobrat psovi udelene tituly a vyzvat  vystavovatela aby      neopravnene nastupil do zaverecnych sutazi

      - oficialny protest sme nepodali 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portrét

Poslední fotografie


Kontakt

Kamenčíková Alexandra
R. Dilonga 6/A
920 01 Hlohovec
Slovakia

+421 - 910 99 17 18

andraxgold@gmail.com